DivanSkitnje

subota, 14.07.2007.

PODZEMLJE SLAVONSKO

DIVANI I SKITNJE PO KRNDIJI

ANTINA SPILJA

Nakon skitnji i divana po nadzemlju slavonskom, odlučih zakoračiti i u podzemlje. Onako, za početak doskitah do Orahovice do malo poznate Antine spilje.
Image Hosted by ImageShack.us

Na nadmorskoj visini 515 metra, u predjelu Tisovac, na sjevernim obroncima Krndije nedaleko Orahovice i sela Duzluk, u bukovoj šumi krije se Antina spilja – od javnosti i neželjenih posjetitelja. Doduše, do spilje se valja uspeti strmim usponom, a onima slabije tjelesne pripremljenosti dobro će doći debela i visoka bukova stabarja za pridržavanje i hvatanje zraka.
Antina spilja je prema prvim geološkim istraživanjima stara i do 200 milijuna godina. Ovakve spilje su često u razdoblju pleistocena za svoje nastambe koristile razne životinje kao što je spiljski medvjed, spiljska pantera i sl. Potvrdu će dati istraživanja baš kao i o tome da li ju je kao svoj dom koristio i pračovjek. Do sada nikakvih istraživanja nije bilo, a tek je upoznato prvih 15 metara spilje.
Image Hosted by ImageShack.us
To je ujedno i glavni hodnik ali je tu i jedan bočni ulaz, a postoji i mogućnost pronalaska novih hodnika. Prema strujanju zraka iz tog hodnika, da se zaključiti da postoji i drugi izlaz, a više će se znati kada se uklone nanosi zemlje. U JU Park prirode Papuk kažu kako je riječ o vrlo važnom otkriću jer je ovakva geološka pojavnost karakteristična isključivo za krška područja, a ne "ravnu Slavoniju".
Antina spilja ime je dobila po čovjeku koji ju je prvi otkrio i to još sredinom prošlog stoljeća. No, o tome se nije govorilo. Orahovački planinari Zlatko Tomšić i Ivica Kramarić za spilju su slučajno saznali 1962. godine ali su svoje otkriće čuvali bojeći se nepoželjnih posjetitelja. Ipak, krajem 2002. sa spiljom su upoznali djelatnike Parka prirode. Tomšić je 1967. napravio prvu fotografiju njezine unutrašnjosti, a sa prijateljem Tomislavom Sobodićem 1970. godine otkrio je još jednu manju spilju stotinjak metara od ulaza u Antinu, ali je sada ulaz u nju onemogućen zbog taloga zemlje i lišća. Tko zna kakva još iznenađenja u svojoj unutrašnjosti krije slavonsko gorje.
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us

Danas ulaz u Antinu spilju štiti žičana ograda i otvor promjera 60-ak centimetara. Da bi se ušlo u spilju valja se dobro ispružiti, sljubiti sa zemljom. Nakon nekoliko metara puzanja doći ćete do „dvorane“ veličine 15x3 metra. Pod mojom baterijskom svjetiljkom ukazao se niz stalagmita i stalaktita. Spljiski nakit iskrio se pod mlazevima svjetla zaustavljajući dah pred vjekotvorinama koje je priroda filigranski klesala milijune godina. Ukazivao se, a zatim brzo nestajao, cijeli niz figura: netko je prepoznao ženu u kamenu, netko okamenjenog šišmiša, za drugog je to bila ptica, a za mene sve je vrvjelo od erotskih prizori. Naravno, sve je to bila igra svjetla ali su se likovi koje je priroda klesala milijunima godina na trenutke doimali stvarnim.

Image Hosted by ImageShack.us


- Spiljski ukrasi spilji daju epitet najljepše i najukrašenije spilje u cijeloj Slavoniji !- kaže mr. Ivica Samarđić ravnatelj Parka prirode "Papuk". A to nije jedina spilja, otkrivene su spilje na Jankovcu, nedaleko Požege i, kao što napisah, tu u Krndiji je još jedna koju valja „otvoriti“ i pročuti. Tko zna što ona krije. I sad neka netko kaže kako je Slavonija ravna i da je bundeva najviše brdo!
Image Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.us

14.07.2007. u 12:35 • 23 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

< srpanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga: Divani, skitnje...

tenushm@gmail.com
Mail - Divan skitnje

O AUTORU
1443598348630658797


Željko Mužević (1951.-2015.) bio je poznati brodski novinar i kolumnist. Karijeru je započeo davne 1973.. u informativnoj ustanovi „Brodski list i Radio Brod“. Nakon duljih sukoba s tadašnjim direktorom, politikom i međuljudskim odnosima u kući, 1981. odlazi u tadašnju SOFK-u, a 1989. ponovno se vraća u „Brodski list i Radio Brod“. Kroz sve to vrijeme, od 1973. bavi se novinarstvom: Brodski list, Sportske novosti, Večernji list, Arena, Radio Brod, Vikend…Demokratske promijene zatekle su ga na mjestu novinara „Brodskog lista i Radio Broda“. U lipnju 1991. samoinicijativno odlazi u opkoljeno Kijevo i praktički postaje prvim brodskim ratnim izvjestiteljem. U listopadu 1991. postaje pomoćnikom zapovjednika 108. brodske brigade za IPD. Vrijeme uglavnom provodi na novogradiškom ratištu da bi ga, nedugo potom, Upravi odbor Brodskog lista imenovao odgovornim urednikom radio Broda (studeni 1991.). Za vrijeme najvećih napada na Slavonski Brod, otvara vrata svoje obiteljske kuće u kojoj se seli čitava radio stanica i iz koje se emitira radio program. Od 1995. postaje izvršni urednik. Pet godina kasnije postaje urednik brodskog dopisništva Jutarnjeg liste. Godine 1998. izaje knjigu "Mars u brodskom sazviježđu.
Njegovu priču "Jeka" 2006. je Miljenko Jergović uvrstio u zbirku „Najbolje hrvatske priče 2006"




Copyright©divanskitnje
Svi tekstovi i fotografije zaštićeni su ovim znakom i nije ih uputno objavljivati bez dogovora s autorom




za povijest

PRIČE

Barun Franjo Tenk - priče,by Divan-Skitnje

1.Barun Franjo Trenk

Otmica Đule Ređepove,
Ratnik, pustolov, ljubavnik,
Pjesma i ples,
Kako je harambaša Ivo riješio zagonetku o tri rupe na 'rastovu stolu
Đulin let,
Kakovu Hrvati djecu jedu,
Trenkov dvorac danas

2. Čaruga

Kako je Čaruga za nos vukao starog doktora,
Kako je Čaruga opljačkao Najšlos,
Mica trocijevka,
Kako je Čaruga u Podvinju galamio na žandare,
Na današnji dan 27. veljače


3. RAT

Jeka,
Maslenica-Kašić I,
Maslenica-Kašić II,
Mladosti kojoj nisu dali odrasti,
Siniša Glavašević,
Mjesec kada su ubijali djecu,
Kijevo '91 I,
Kijevo '91 II,
Četnici u Posavlju-dr.Lj. Boban,
Kako je započeo rat u BIH,
A. Izetbegović-fonogram,
E, moj druže haški,
Roditelji,
U predvorju pakla
Pozdrav iz Like,
Umjesto Božićne priče,
Rat prije rata u BIH,
Zločin i kazne(e),
Pismo,
Pir I,
Pir II,
Pir III,
Pir IV,
Pir V,
Pir VI,
Pir VII,

4. DIVANI

Divani o Šimi,
Živ sam,
Malena,
Crnogorci raketirali Podvinje,
Kako su 'tjeli otrovat naftom,
Nakurnjak1,
Nakurnjak 2,
Mata 1,
Mata 2,
Mata 3,
Obljetnica,
Ćuko,
Buna seljaka brodskog Posavlja I,
Buna II,
Buna III,
Buna IV,
Martin,
Kajo, moja Kajo,
Povratak Rodana,

5. ZAVIČAJNICI

Ivana Brlić Mažuranić,
Dragutin Tadijanović,
Mia Čorak Slavenska,
Tomo Skalica-prvi Hrvat koji je oplovio svijet I,
Tomo Skalica II,
Krešo Blažević (Animatori),
prof. Vuk Milčić,

6. SKITNJE

Stari običaji u novom ruhu
Glagoljica i Lovčić selo,
Jankovac- Biser gornje Slavonije,
Običaji,
Čijalo,
Antina spilja,
Skitnje Vinodolom,
Dilj Gora krije 100 milijuna tona ugljena,
Ovdje se rađala Europa,
Dani dudove svile i divana,
Vinkovo,
Crni Potok,
Kosovarska,
Panonsko more na vr' Dilja,
A zvona, zvone li zvone,
Građevinci-arheolozi,
Naušnica,