DivanSkitnje

srijeda, 09.04.2008.

Povratak Rodana

Divani o rodama, labudovima, lovcima

Evo, na ovom „štoku“ sve piše. Mužjak se vraća točno u dan. Može fulat sat-dva, ali vozi po redu vožnje k'o japanske željeznice – govorio je Stjepan Vokić domar u OŠ Brodski Varoš dok smo, negdje pred Badnjak, sjedili u dvorišnoj zgradi. Društvo su nam pravile roda Malena, dva mlada labuda i nekoliko gusaka.
- Svatko od njih ima svoju priču. Malenu su mi proslavio tako da nema valjda novina i TV kuća koje nisu pisale i snimale filmiće o njoj. Snimali su Mađari, Talijani, Austrijanci, sve naše Tv postaje… - kazuje Stjepan pogledavajući na Malenu koja je, smještena na najvišem mjestu u napravljenom gnijezdu, naginjala glavu čas lijevo čas desno kao da kontrolira što govori. Davno slomljeno krilo, tužna i ružna uspomena od talijanskih lovaca koji su je prije 15-ak godina u sprezi s domaćim obogaljili negdje u kobaškim utvajima - beživotno je visjelo. Dugi crveni kljun s vremena je na vrijeme zaklepetao iskazujući odobravanje na Stjepanovu besjedu. Odjednom je zalamatala drugim krilom i spustila se među labudove i guske.
- E, vidiš, ova dva mlada labuda pokupio sam jesenas na brodskim ribnjacima nakon što su im lovci pobili roditelje. Ma, što gledaš? Pucaju k'o ludi po ribnjacima gađajući sve što se kreće. Pogotovo jedan brodski tajkun što drži neku točionicu. Snimio sam ih, prijavio policiji-ali ništa. Čovjek voli pucati, ubijati. Eto, tablu br. 18 su opustjeli. Više nema ptica. Čak i ni žaba. Pripitomio sam jednu žablju obitelj, koju sam svakodnevno hranio i koja me je dočekivala na određenom mjestu. Odjednom-nema ih više. Pucali klinci. Ma, ne trebaju im ptice. Samo pucaju radi ubijanja. I tako ih ostavljaju. Od nadležnih nitko ne trza. Neće valjda da se zamjeraju. Pa to su djeca koju su očevi, hibridna gospoda, naučila na pucanje i ubijanje.
-Jebiga, Stipa, s tim pričama samo mi dižeš tlak. Barem da je nešto drugo. Nego, imaš li ti što ljepše za ispričat.
- A, što? Evo vidiš da im je dobro. Vani je zima, ovdi je toplo. Ložim im cilu zimu ovu peć koju sam zaštitio da se netko od njih ne opeče. Vidiš labudove, imaju svoj bazenčić, brčkaju se, društvo im prave ove guske. Malena gleda, čeka da im sa Save donesem ribu. E, baš sam noćas pec'o na šlepu. Smrz'o sam se k'o ona stvar. Do pol tri sam pec'o i u'vatio sam 30-40 kila ribe. Sad grize k'o luda. Evo, ovu kantu sam spremio za tebe. A i ovo stolno s Hvara nije loše. A? Grije, jel'. A ova moja roda s kojom se družim već 15 godina, polako postaje nestrpljiva jer će se njen rodan vratiti u ožujku. I, ko što sam rek'o, točno u sat.

Image Hosted by ImageShack.us


0 0 0

21. ožujka 2008. Uzalud je Stipa nastojao utjerati Malenu u zagrijanu prostoriju. Nije željela ući, već je nervozno šetala po dvorištu.
- Hajde mala, za dva dana stići će tvoj rodan. Što si se unervozila? – govorio je, nastojeći ju uvući u njeno zimsko obitavalište. Nije se dala.
Odjednom su se na nebu pojavile dvije siluete roda. Dva rodana letjela su iznad gnijezda iznad kojeg su napravila dva kruga. Nakon drugog kruga jedan se odvojio i nastavio svoj put ka zapadu, dok je drugi, kao pravi gazda, samouvjereno sletio u gnijezdo do kojeg se već pomoću „uzletne piste“ koju je Stipa naopravio, popela Malena.
- Taj susret je trebalo vidjeti. Eto, gledam to već sedam godina, ali sam i ovoga puta opet zaplakao gledajući, vidjevši, osjećajući njenu sreću. Vidiš, stigao je dva dana ranije što nikada nije činio. Očito su ove klimatske promijene utjecale i na ptice. A Malena je to znala. Vražje žensko, osjeti mužjaka kad kreće iz Afrike. – smijulji se zadovoljno Stipa.
Malena i Rodan su ponovo na okupu. Ponovo će se snubiti, ljubiti, klepetati dugim kljunovima, perje će frcati na sve strane, a na ljeto iz tri ili četiri jajeta izleći se mlade rode koje će Rodan učiti letjeti jer to Malena ne može. Bit će sretni do jeseni sve dok mužjak ponovo ne odvede mlade na jug. A Malena će ostati zimovati i tugovati u Stipinoj dvorišnoj zgradi, uz Magmu i pet šest prostornih metara drva koliko Stipa utroši na grijanje. Do idućeg proljeća.
Posljednja vijest 16. travnja 2008. Neblaka mu al se praši kod Stipe. Malena je danas snijela PETO jaje.


Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

09.04.2008. u 12:55 • 23 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

< travanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga: Divani, skitnje...

tenushm@gmail.com
Mail - Divan skitnje

O AUTORU
1443598348630658797


Željko Mužević (1951.-2015.) bio je poznati brodski novinar i kolumnist. Karijeru je započeo davne 1973.. u informativnoj ustanovi „Brodski list i Radio Brod“. Nakon duljih sukoba s tadašnjim direktorom, politikom i međuljudskim odnosima u kući, 1981. odlazi u tadašnju SOFK-u, a 1989. ponovno se vraća u „Brodski list i Radio Brod“. Kroz sve to vrijeme, od 1973. bavi se novinarstvom: Brodski list, Sportske novosti, Večernji list, Arena, Radio Brod, Vikend…Demokratske promijene zatekle su ga na mjestu novinara „Brodskog lista i Radio Broda“. U lipnju 1991. samoinicijativno odlazi u opkoljeno Kijevo i praktički postaje prvim brodskim ratnim izvjestiteljem. U listopadu 1991. postaje pomoćnikom zapovjednika 108. brodske brigade za IPD. Vrijeme uglavnom provodi na novogradiškom ratištu da bi ga, nedugo potom, Upravi odbor Brodskog lista imenovao odgovornim urednikom radio Broda (studeni 1991.). Za vrijeme najvećih napada na Slavonski Brod, otvara vrata svoje obiteljske kuće u kojoj se seli čitava radio stanica i iz koje se emitira radio program. Od 1995. postaje izvršni urednik. Pet godina kasnije postaje urednik brodskog dopisništva Jutarnjeg liste. Godine 1998. izaje knjigu "Mars u brodskom sazviježđu.
Njegovu priču "Jeka" 2006. je Miljenko Jergović uvrstio u zbirku „Najbolje hrvatske priče 2006"




Copyright©divanskitnje
Svi tekstovi i fotografije zaštićeni su ovim znakom i nije ih uputno objavljivati bez dogovora s autorom




za povijest

PRIČE

Barun Franjo Tenk - priče,by Divan-Skitnje

1.Barun Franjo Trenk

Otmica Đule Ređepove,
Ratnik, pustolov, ljubavnik,
Pjesma i ples,
Kako je harambaša Ivo riješio zagonetku o tri rupe na 'rastovu stolu
Đulin let,
Kakovu Hrvati djecu jedu,
Trenkov dvorac danas

2. Čaruga

Kako je Čaruga za nos vukao starog doktora,
Kako je Čaruga opljačkao Najšlos,
Mica trocijevka,
Kako je Čaruga u Podvinju galamio na žandare,
Na današnji dan 27. veljače


3. RAT

Jeka,
Maslenica-Kašić I,
Maslenica-Kašić II,
Mladosti kojoj nisu dali odrasti,
Siniša Glavašević,
Mjesec kada su ubijali djecu,
Kijevo '91 I,
Kijevo '91 II,
Četnici u Posavlju-dr.Lj. Boban,
Kako je započeo rat u BIH,
A. Izetbegović-fonogram,
E, moj druže haški,
Roditelji,
U predvorju pakla
Pozdrav iz Like,
Umjesto Božićne priče,
Rat prije rata u BIH,
Zločin i kazne(e),
Pismo,
Pir I,
Pir II,
Pir III,
Pir IV,
Pir V,
Pir VI,
Pir VII,

4. DIVANI

Divani o Šimi,
Živ sam,
Malena,
Crnogorci raketirali Podvinje,
Kako su 'tjeli otrovat naftom,
Nakurnjak1,
Nakurnjak 2,
Mata 1,
Mata 2,
Mata 3,
Obljetnica,
Ćuko,
Buna seljaka brodskog Posavlja I,
Buna II,
Buna III,
Buna IV,
Martin,
Kajo, moja Kajo,
Povratak Rodana,

5. ZAVIČAJNICI

Ivana Brlić Mažuranić,
Dragutin Tadijanović,
Mia Čorak Slavenska,
Tomo Skalica-prvi Hrvat koji je oplovio svijet I,
Tomo Skalica II,
Krešo Blažević (Animatori),
prof. Vuk Milčić,

6. SKITNJE

Stari običaji u novom ruhu
Glagoljica i Lovčić selo,
Jankovac- Biser gornje Slavonije,
Običaji,
Čijalo,
Antina spilja,
Skitnje Vinodolom,
Dilj Gora krije 100 milijuna tona ugljena,
Ovdje se rađala Europa,
Dani dudove svile i divana,
Vinkovo,
Crni Potok,
Kosovarska,
Panonsko more na vr' Dilja,
A zvona, zvone li zvone,
Građevinci-arheolozi,
Naušnica,