DivanSkitnje

srijeda, 11.04.2007.

KLATARENJA I SKITARENJA SLAVONIJOM

STARI OBIČAJI U NOVOM DOBU

Sve češće se vraćamo u povijest, uprizorujemo stare običaje, navade… vraćamo u život nekada poznata lica, velikaše, bitke, radovanja i plandovanja… U Slavoniju se ove godine "vratio" grof Josip pl. Janković, starim jankovačko-papučkim stazama hajdukovao strašni Maks Bojanić, u slavonskobrodsku Tvrđavu ponovo ujahali strašni husari, ušetale nježne dame, obrtnici, Savom zaplovile svijetljene brodice, a požeškim brdima odjekivali pucnji iz mužara podsjećajući na obljetnicu izgona Turaka iz Zlatne doline…

Brođani se vratili u doba husara, krinolina i Vojne Krajine

SLAVONSKI BROD - Neka svečanost počne! Živjela Tvrđava Brod! – bile su riječi koje su označile početak svečanosti "Gloria Festung Brod". Brođane je 200-ak godina u prošlost vratila Ogulinska garda, požeški Trenkovi panduri, strašni brodski husari – graničari, koji su okruživali svog pukovnika –zapovjednika brodske Tvrđe koju je započeo graditi još otac baruna Franje Trenka. Unutar Tvrđave, osvijetljene mističnom svjetlošću brojnih baklji, "miješala" se sadašnjost i prošlost: Na bedemima pjevački zborovi, sličice iz života Tvrđave, pucnji iz topa, potkivanje husarskih konja, ples mladih dama u starogradskim nošnjama i husara… "Neka gori nebo u slavu ove Tvrđave, Grada Broda i njegovih građana!!!"- zagrmio je zapovjednik Tvrđave (osječki glumac Vjekoslav Janković) najavivši vatromet koji je označio kraj veličanstvene večeri ali (vjerujemo) i početak jedne tradicije.

Image Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.us


Grof Janković ponovo na "biseru Slavonije"

JANKOVAC - Grof Josip pl. Janković i hajduk Maks Bojanić ponovo su se, nakon stotinjak godina "pojavili" na Jankovcu, gdje su "oživjeli" povijesnu priču pričanu generacijama, čuvanu predajama. I dok je grof gradio, hajduk je (a što drugo) robio i pljačkao. Zajedničko odredište im je bio Jankovac, biser slavonskoga gorja, između Orahovice i Požege – danas jedno od najomiljenijih izletišta Slavonaca. Grofovo imanje (jedno iz niza), a Maksovo sklonište. I dok je pl. Janković gradio jezera, slap, klesao staze u jankovačkom stijenjenju želeći od njega stvoriti svoj veličanstveni mauzolej, hajduk Bojanić je pljačkao i skrivao se u spilji nedaleko posljednjeg grofovog počivališta. Godine su prohujale, nestalo grofa i hajduka ali je ostalo nadaleko čuveno izletište. Danas dotjerano i ušminkano. Početkom rujna 2006. na njegovu svečanu otvorenju, uz mnoge uzvanike, nakon 150 godina "pojavili" su se grof Janković i hajduk Bojanić podsjetivši goste tko su u stvari pravi gospodari Jankovca.

Image Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.us


Bakljada nad savskim valovima

SLAVONSKI BROD – Nekadašnji stanovnici Broda na Savi živjeli su sa rijekom Savom. Živjelo se uz nju i od nje, veselilo, tugovalo, plovilo i plavilo. A onda je sve zamuklo. Prolazile su godine, na običaje splavarenja, brodica osvijetljenih raznobojnim lampionima, šarenim šatrama i burnim ljetnim večerima - pao je zaborav. No, neki ljudi se dosjetiše, oživješe dio negdašnjih običaja, skupiše brodice i krajem kolovoza otisnuše se niz Savu duž keja i obnovljena Korza i šetališta. Tako su Brođani opet uživali u titravoj svjetlost baklji, lampiona i pjesama koje su odjekivala sa čamaca.

Image Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.us


Dan kada je Sokol istjerao Turke

POŽEGA – Obilježavajući Dan grada Požežani već godinama 12. ožujka na blagdan sv. Grgura, kao spomen na 318 godina staru bitku sa Turcima kada su 1688. godine pod vodstvom fra Luke Ibrišimovićem na uzvišenju iznad Grada pobijedili nadmoćnu tursku vojsku. Od milja fra Luku tada nazvaše Sokol, a mjesto odlučujućeg boja Sokolovac. Požežani se u spomen na Grgurevsku bitku okupljaju u svojim vinogradima na obroncima Požeške gore da pucnjavom iz ručno rađenih malih topova - mužara, još jednom "istjeraju Turke". Ove godine okupio se i 20-ak hrvatskih povijesnih postrojba (od Bokeljskih mornara, Dubrovačkih trombunjera do Otočkih graničara, Frankopanske garde, Trenkovih pandura…), dajući slavljeničkim danima poseban štih prošaran sjetom minulih vremena.

Image Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.us

11.04.2007. u 23:59 • 13 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

< travanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga: Divani, skitnje...

tenushm@gmail.com
Mail - Divan skitnje

O AUTORU
1443598348630658797


Željko Mužević (1951.-2015.) bio je poznati brodski novinar i kolumnist. Karijeru je započeo davne 1973.. u informativnoj ustanovi „Brodski list i Radio Brod“. Nakon duljih sukoba s tadašnjim direktorom, politikom i međuljudskim odnosima u kući, 1981. odlazi u tadašnju SOFK-u, a 1989. ponovno se vraća u „Brodski list i Radio Brod“. Kroz sve to vrijeme, od 1973. bavi se novinarstvom: Brodski list, Sportske novosti, Večernji list, Arena, Radio Brod, Vikend…Demokratske promijene zatekle su ga na mjestu novinara „Brodskog lista i Radio Broda“. U lipnju 1991. samoinicijativno odlazi u opkoljeno Kijevo i praktički postaje prvim brodskim ratnim izvjestiteljem. U listopadu 1991. postaje pomoćnikom zapovjednika 108. brodske brigade za IPD. Vrijeme uglavnom provodi na novogradiškom ratištu da bi ga, nedugo potom, Upravi odbor Brodskog lista imenovao odgovornim urednikom radio Broda (studeni 1991.). Za vrijeme najvećih napada na Slavonski Brod, otvara vrata svoje obiteljske kuće u kojoj se seli čitava radio stanica i iz koje se emitira radio program. Od 1995. postaje izvršni urednik. Pet godina kasnije postaje urednik brodskog dopisništva Jutarnjeg liste. Godine 1998. izaje knjigu "Mars u brodskom sazviježđu.
Njegovu priču "Jeka" 2006. je Miljenko Jergović uvrstio u zbirku „Najbolje hrvatske priče 2006"




Copyright©divanskitnje
Svi tekstovi i fotografije zaštićeni su ovim znakom i nije ih uputno objavljivati bez dogovora s autorom




za povijest

PRIČE

Barun Franjo Tenk - priče,by Divan-Skitnje

1.Barun Franjo Trenk

Otmica Đule Ređepove,
Ratnik, pustolov, ljubavnik,
Pjesma i ples,
Kako je harambaša Ivo riješio zagonetku o tri rupe na 'rastovu stolu
Đulin let,
Kakovu Hrvati djecu jedu,
Trenkov dvorac danas

2. Čaruga

Kako je Čaruga za nos vukao starog doktora,
Kako je Čaruga opljačkao Najšlos,
Mica trocijevka,
Kako je Čaruga u Podvinju galamio na žandare,
Na današnji dan 27. veljače


3. RAT

Jeka,
Maslenica-Kašić I,
Maslenica-Kašić II,
Mladosti kojoj nisu dali odrasti,
Siniša Glavašević,
Mjesec kada su ubijali djecu,
Kijevo '91 I,
Kijevo '91 II,
Četnici u Posavlju-dr.Lj. Boban,
Kako je započeo rat u BIH,
A. Izetbegović-fonogram,
E, moj druže haški,
Roditelji,
U predvorju pakla
Pozdrav iz Like,
Umjesto Božićne priče,
Rat prije rata u BIH,
Zločin i kazne(e),
Pismo,
Pir I,
Pir II,
Pir III,
Pir IV,
Pir V,
Pir VI,
Pir VII,

4. DIVANI

Divani o Šimi,
Živ sam,
Malena,
Crnogorci raketirali Podvinje,
Kako su 'tjeli otrovat naftom,
Nakurnjak1,
Nakurnjak 2,
Mata 1,
Mata 2,
Mata 3,
Obljetnica,
Ćuko,
Buna seljaka brodskog Posavlja I,
Buna II,
Buna III,
Buna IV,
Martin,
Kajo, moja Kajo,
Povratak Rodana,

5. ZAVIČAJNICI

Ivana Brlić Mažuranić,
Dragutin Tadijanović,
Mia Čorak Slavenska,
Tomo Skalica-prvi Hrvat koji je oplovio svijet I,
Tomo Skalica II,
Krešo Blažević (Animatori),
prof. Vuk Milčić,

6. SKITNJE

Stari običaji u novom ruhu
Glagoljica i Lovčić selo,
Jankovac- Biser gornje Slavonije,
Običaji,
Čijalo,
Antina spilja,
Skitnje Vinodolom,
Dilj Gora krije 100 milijuna tona ugljena,
Ovdje se rađala Europa,
Dani dudove svile i divana,
Vinkovo,
Crni Potok,
Kosovarska,
Panonsko more na vr' Dilja,
A zvona, zvone li zvone,
Građevinci-arheolozi,
Naušnica,