DivanSkitnje

utorak, 12.05.2009.

Prijatelju moj

IN MEMORIAM
Duško Svilar
(Slavonski Brod, 10. ožujka 1948. - Slavonski Brod, 7. svibnja 2009.)
U 62. godini života, nakon duge i teške bolesti, preminuo je novinar, radijski voditelj, fotoreporter, televizijski snimatelj, glazbenik Duško Svilar. Brođanin iznad svega, Duško Svilar je cijeli svoj životni i radni vijek posvetio Slavonskom Brodu, opisujući ga slikom, zvukom i riječima. Radio je kao dopisnik Večernjeg lista, potom je bio radijski voditelj, novinar i fotoreporter "Brodskog lista i Radio Broda", snimatelj-dopisnik Televizije Zagreb i HTV-a, te novinar i urednik na Radio Brodu i Radio Slavoniji u Slavonskom Brodu.

Image Hosted by ImageShack.us


Prijatelju moj,
rekli su mi, tvoji i moje kolege: napiši o Dušku. Samo kratko. Kao život. Znaš da nije volio govore i govorancije. I bez patetike. A može li bez nje, u ovim, bolnim trenucima? Ima samo dobra i loša patetika. A svako sjećanje, svako prisjećanje na prošla, stara vremena, druženja, jedna je vrst patetike. Znam da mi Ti nećeš zamjeriti.
Da. Pa mi smo jeans generacija. Odijela i kravate smo odijevali samo kad smo morali. Trst i Ponte Rosso bili su naša butiga. Nikada nisi bio konvencionalan. Možda sam te zbog toga i volio. Možda zbog tvoje iskrenosti, možda zbog tvoje ljubavi prema obitelji, nama… Možda zbog načina na koji si volio Brod i Slavoniju.. Možda zbog toga što smo mislili da nam godine ne mogu ništa. Da imamo vremena… Ima toga puno „možda“. Ali, zaboga, volio sam te kao i mnogi drugi.
Sjećam se kada su te, onako službeno, pitali što si po nacionalnosti. Ti si napisao: Šokac! Jedva su shvatili da ti nisi nikakav nacionalist već samo čovjek koji je volio svoj grad i kraj u kojem je rođen, odrastao i živio. Grad čije si trenutke življenja zauvijek zaustavio objektivom svojih fotoaparata, spremio na filmove da svjedoče o njegovu odrastanju. U Večernjaku, u Brodskom listu, odnosno današnjoj Posavskoj Hrvatskoj, u mnogim monografijama, o Brodu, almanasima, kalendarima… Tvoj glas, Tvoj bas na Radio Brodu, kasnije na Radio Slavoniji, bio je tako prepoznatljiv, tako topao. Baš kao i glazba koju si birao. Slušajući radio ljudi bi govorili: Duško je danas dežuran. Nisi se morao javiti glasom, tvoj izbor pjesama tebe je najavljivao.
Volio si Brod. Mnogi su iz njega odnosili, a ti si donosio. Može se reći kako si ti sa svojim prijateljima donio rock u ovaj Grad na lijevoj obali Save. Punio plesnjake mladima, dižući kose na glavama njihovih mama i tata sve dok i sami nisu shvatili i prihvatili da je došlo novo vrijeme.
A Grad. Nisi ga napuštao niti u njegovim najtežim trenucima. A bilo ti je teško, puno teže nego nama. Mnogi „pravovjerni“ prebrojavali su krvna zrnca ne libeći se najgorih objeda. Sudeći po imenu, ne po čovjeku. Njih nema. Živi su, al', kao što su u biti bili, ostali su duhovna pustoš. A ti si, prijatelju, opstao i ostao. I u smrti. Bojao si se, kao i ja, kao i mnogi drugi, granata, bomba… ali si ostao, svakodnevno dolazio na posao praćen grmljavinom topova i hukom borbenih zrakoplova. Ostajao si u radijskoj postaji i po nekoliko dana. Koliko je trebalo. Za razliku od onih što po Njemačkoj, Austriji, Istri napraviše brigade „branitelja“ i putem telefona braniše Grad. Sjećam se, dok je Brod drhtao pod silnim topničkim granatama, Hrvatska je primana u Ujedinjene narode. Rekao sam: Ti ćeš Dule voditi tu emisiju. Bio si iznenađen, ali si ju te noći odradio maestralno.
Iz rata smo izašli goli i bosi, ali čisti. Sretan si bio što je Tvoj Grad ostao i opstao. I obitelj nad kojom si strepio.
Ima puno toga što bih ti htio reći, puno onoga što ti nikada nisam rekao. Neka tako i ostane. Umjesto toga, nekoliko stihova Jesenjina:
DOVIDJENJA DRUZE MOJ
Do vidjenja,dragi,do vidjenja;
Ti mi prijatelju jednom biješe sve.
Urečen rastanak bez našeg htjenja
Obećava i sastanak,zar ne?

12.05.2009. u 21:00 • 7 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< svibanj, 2009 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga: Divani, skitnje...

tenushm@gmail.com
Mail - Divan skitnje

O AUTORU
1443598348630658797


Željko Mužević (1951.-2015.) bio je poznati brodski novinar i kolumnist. Karijeru je započeo davne 1973.. u informativnoj ustanovi „Brodski list i Radio Brod“. Nakon duljih sukoba s tadašnjim direktorom, politikom i međuljudskim odnosima u kući, 1981. odlazi u tadašnju SOFK-u, a 1989. ponovno se vraća u „Brodski list i Radio Brod“. Kroz sve to vrijeme, od 1973. bavi se novinarstvom: Brodski list, Sportske novosti, Večernji list, Arena, Radio Brod, Vikend…Demokratske promijene zatekle su ga na mjestu novinara „Brodskog lista i Radio Broda“. U lipnju 1991. samoinicijativno odlazi u opkoljeno Kijevo i praktički postaje prvim brodskim ratnim izvjestiteljem. U listopadu 1991. postaje pomoćnikom zapovjednika 108. brodske brigade za IPD. Vrijeme uglavnom provodi na novogradiškom ratištu da bi ga, nedugo potom, Upravi odbor Brodskog lista imenovao odgovornim urednikom radio Broda (studeni 1991.). Za vrijeme najvećih napada na Slavonski Brod, otvara vrata svoje obiteljske kuće u kojoj se seli čitava radio stanica i iz koje se emitira radio program. Od 1995. postaje izvršni urednik. Pet godina kasnije postaje urednik brodskog dopisništva Jutarnjeg liste. Godine 1998. izaje knjigu "Mars u brodskom sazviježđu.
Njegovu priču "Jeka" 2006. je Miljenko Jergović uvrstio u zbirku „Najbolje hrvatske priče 2006"




Copyright©divanskitnje
Svi tekstovi i fotografije zaštićeni su ovim znakom i nije ih uputno objavljivati bez dogovora s autorom




za povijest

PRIČE

Barun Franjo Tenk - priče,by Divan-Skitnje

1.Barun Franjo Trenk

Otmica Đule Ređepove,
Ratnik, pustolov, ljubavnik,
Pjesma i ples,
Kako je harambaša Ivo riješio zagonetku o tri rupe na 'rastovu stolu
Đulin let,
Kakovu Hrvati djecu jedu,
Trenkov dvorac danas

2. Čaruga

Kako je Čaruga za nos vukao starog doktora,
Kako je Čaruga opljačkao Najšlos,
Mica trocijevka,
Kako je Čaruga u Podvinju galamio na žandare,
Na današnji dan 27. veljače


3. RAT

Jeka,
Maslenica-Kašić I,
Maslenica-Kašić II,
Mladosti kojoj nisu dali odrasti,
Siniša Glavašević,
Mjesec kada su ubijali djecu,
Kijevo '91 I,
Kijevo '91 II,
Četnici u Posavlju-dr.Lj. Boban,
Kako je započeo rat u BIH,
A. Izetbegović-fonogram,
E, moj druže haški,
Roditelji,
U predvorju pakla
Pozdrav iz Like,
Umjesto Božićne priče,
Rat prije rata u BIH,
Zločin i kazne(e),
Pismo,
Pir I,
Pir II,
Pir III,
Pir IV,
Pir V,
Pir VI,
Pir VII,

4. DIVANI

Divani o Šimi,
Živ sam,
Malena,
Crnogorci raketirali Podvinje,
Kako su 'tjeli otrovat naftom,
Nakurnjak1,
Nakurnjak 2,
Mata 1,
Mata 2,
Mata 3,
Obljetnica,
Ćuko,
Buna seljaka brodskog Posavlja I,
Buna II,
Buna III,
Buna IV,
Martin,
Kajo, moja Kajo,
Povratak Rodana,

5. ZAVIČAJNICI

Ivana Brlić Mažuranić,
Dragutin Tadijanović,
Mia Čorak Slavenska,
Tomo Skalica-prvi Hrvat koji je oplovio svijet I,
Tomo Skalica II,
Krešo Blažević (Animatori),
prof. Vuk Milčić,

6. SKITNJE

Stari običaji u novom ruhu
Glagoljica i Lovčić selo,
Jankovac- Biser gornje Slavonije,
Običaji,
Čijalo,
Antina spilja,
Skitnje Vinodolom,
Dilj Gora krije 100 milijuna tona ugljena,
Ovdje se rađala Europa,
Dani dudove svile i divana,
Vinkovo,
Crni Potok,
Kosovarska,
Panonsko more na vr' Dilja,
A zvona, zvone li zvone,
Građevinci-arheolozi,
Naušnica,